Nieuws

Hoe PEUGEOT zijn bedrijfsauto’s efficiënter maakt

Peugeot e-Expert

Behalve de personenauto’s spelen ook de bedrijfsauto’s van PEUGEOT een grote rol bij de verduurzaming van het modellengamma. Met behulp van HVO100 (blauwe/hernieuwbare diesel), de nieuwste WLTP-eisen en het Free2Move-platform zet PEUGEOT belangrijke stappen op weg naar een efficiëntere toekomst.

Sinds 1 september 2019 is de nieuwe WLTP-norm voor bedrijfsauto’s van kracht. Daarbij worden onder meer het gewicht, de rolweerstand en het frontale oppervlak van de bedrijfsauto’s in de berekening van de uitstoot meegenomen. Die veranderen echter als een bedrijfsauto achteraf wordt omgebouwd door een externe partij, waarmee die bedrijfsauto mogelijk niet meer aan de eisen voldoet.

PEUGEOT speelt hier handig op in door een speciale rekenmodule voor carrosseriebedrijven beschikbaar te stellen. “Door alle ombouwmogelijkheden minutieus te bestuderen, kunnen we de CO2-waarde van het voertuig na op- of ombouw perfect berekenen”, aldus Remon van den Heuvel, Product & Conversion Manager LCV bij PEUGEOT. “Het carrosseriebedrijf kan nu zelf de CO2-impact van een aanpassing aan het voertuig berekenen en dat maakt de homologatie van onze modellen een stuk eenvoudiger. Binnen de nieuwe wetgeving is een PEUGEOT bedrijfsauto nog steeds op talloze manieren voor specifieke doeleinden om te bouwen. Dankzij uitgebreide inspanningen vanuit het hoofdkantoor zorgt de strengere WLTP-regelgeving niet voor een beperking van de ombouwmogelijkheden.”

PEUGEOT homologeert HVO100 brandstof

Behalve de slimme rekenmodule dragen ook de aandrijflijnen van PEUGEOT bij aan de verdere reductie van de CO2-uitstoot. Van den Heuvel zegt: “Alle dieselmotoren in de Partner, Expert, Traveller Business en Boxer voldoen aan de strenge Euro 6d-Temp-norm. Verder is PEUGEOT de enige autofabrikant die HVO100 – af fabriek – heeft gehomologeerd. Deze brandstof voldoet aan de keuringsnorm EN 15940. Hiermee nemen onze BlueHDi dieselmotoren een voorsprong op de concurrentie en levert PEUGEOT nu al een belangrijke bijdrage aan het optimaliseren van de CO2-uitstoot van bedrijven en instanties.”

HVO100 is volledig uit biologische producten vervaardigd en reduceert de CO2-uitstoot – op basis van het well-to-wheel principe – tot maar liefst 89 procent. Ook zorgt het hogere cetaangehalte van HVO100 voor een snellere en efficiëntere verbranding. Dat resulteert uiteindelijk in de reductie van stikstof (-9 procent), koolmonoxide (-24 procent), roet en fijnstof (-33 procent). Alle dieselmotoren van PEUGEOT die aan de Euro 5- en Euro 6-norm voldoen, zijn geschikt voor HVO100.

Elektrisch bedrijfsauto-offensief

Nog grotere stappen worden gemaakt met de volledige elektrificatie van de bedrijfsauto’s. Zo start PEUGEOT in 2020 met de levering van de volledig elektrische PEUGEOT e-EXPERT. Die wordt leverbaar met een
50 kWh of 75 kWh batterijpakket. De actieradius van de 50 kWh-versie bedraagt 200 kilometer (WLTP, onder voorbehoud). De 75 kWh batterij is goed voor maximaal 300 kilometer bereik (WLTP, onder voorbehoud).

Groeiende vraag naar elektrische LCV

Met de e-EXPERT speelt PEUGEOT in op de groeiende vraag naar elektrisch aangedreven bedrijfsauto’s. “Uit onderzoek van de RAI Vereniging blijkt dat 59 procent van de bedrijven met meer dan zes lichte bedrijfsauto’s overweegt om in 2020 een elektrische of plug-in hybride bedrijfsauto aan te schaffen. Door het batterijpakket in de bodem van de e-EXPERT te monteren, is het laadvolume van de elektrische variant gelijk aan dat van de dieselversies”, aldus Van den Heuvel. Vanaf 2021 biedt PEUGEOT van elke bedrijfsauto een geëlektrificeerde versie aan.

Bijdragen aan schonere toekomst

Behalve met WLTP-rekenmodules, de homologatie van HVO100 en een geëlektrificeerd modellengamma draagt PEUGEOT ook op gebruikersniveau bij aan de reductie van de CO2-uitstoot. Elke nieuw geleverde PEUGEOT bedrijfsauto is uitgerust met de PEUGEOT Connect Box. Via de fleetmanagementtool Free2Move Connect Fleet hebben wagenparkbeheerders inzicht in het gebruik van hun PEUGEOT bedrijfsauto’s: “De vraag naar Free2Move groeit”, aldus Van den Heuvel: “De software biedt realtime inzicht in de voertuiggegevens om aan de hand daarvan de exploitatiekosten van de PEUGEOT bedrijfsauto te verlagen. Daarbij analyseert het systeem niet alleen de milieuvriendelijke rijstijl, rittenregistratie en het verbruik, maar ook de huidige locatie en actuele technische status. Het is slechts één van de vele slimme technieken waarmee PEUGEOT bijdraagt aan lagere gebruikerskosten, een efficiëntere planning en een schonere toekomst.”

Peugeot Boxer
Naar nieuwsoverzicht